Laktoferrin
Az előtejben, a kolosztrumban a legmagasabb a koncentrációja
A laktoferrin egy természetes fehérje, kiemelten segíti az immunrendszer egészséges működését. Segít kiirtani a káros baktériumokat, vírusokat és gombákat. Természetes vasmegkötő tulajdonságával kezeli a vérszegénységet, továbbá helyreállítja a bélflórát, és hozzájárul az ízületek és a csontok egészségéhez is.
Mi az a laktoferrin?
A laktoferrin egy természetes fehérje, megtalálható az ember és az emlősök tejében, a vérplazmában, a fehérvérsejtekben is. Az előtejben, a kolosztrumban a legmagasabb a koncentrációja. A laktoferrinnek saját kötődési helyei, azaz receptorai találhatók az emésztőrendszerben. Segíti a belekben található jótékony hatású baktériumok képződését, a káros baktériumok kiirtását, ezzel jelentősen hozzájárul az immunrendszer, a szervezet védekező képességének megerősítéséhez is. Vasmegkötő tulajdonságával fontos szerepe van vérszegénység megelőzésében és kezelésében, továbbá hozzájárul a csontok megfelelő fejlődéséhez, az ásványi anyagok beépüléséhez, a csontritkulás megelőzéséhez.
Mikor ajánlott a laktoferrin pótlása?
Kiirtja a káros baktériumokat, vírusokat, gombákat
A laktoferrin úgy fejti ki hatását, hogy eltéríti a vírusrészecskék
célsejtekbe való eljutását,
illetve elvonja a káros baktériumok szaporodásához szükséges
tápanyagokat.
Ezzel nagymértékben segíti a káros baktériumok, vírusok kiirtását.
Fokozza a hasznos baktériumok, a probiotikumok hatását is,
védi a gyomrot, a beleket.
Megfázásos, járványos időszakban, például influenza idején érdemes
megelőzésre is.
Gombaellenes hatásával candida kezelésében is eredményes.
Helyreállítja a bélflórát
A laktoferrin az a fehérje, amelyik az előtejet, a kolosztrumot annyira értékessé teszi. A kolosztrum gazdag immunrendszert támogató összetevőkben, helyreállítja a bélflóra egyensúlyát. Antibiotikum szedésekor érdemes fogyasztani, de segíthet az akut és krónikus hasmenésben szenvedőknél, a Candida elszaporodásakor, vastagbélgyulladásnál, irritábilis bél szindrómánál (IBS), gyomorfekélynél is. Javítja a tápanyagok bélben történő felszívódását, gátolja a fehérjék lebomlását, elősegíti a zsírok energiaforrásként való hasznosulását, és támogatja a glükóz izmokhoz szállítását.
Vérszegénység kezelésére
A laktoferrin szabályozza a vas felhasználását. A megkötött vasat a sejtekbe juttatja, ezért vashiány esetén különösen javasolt a fogyasztása. Már egy kisebb dózisú laktoferrin is lényegesen hatékonyabban emeli a szervezet vasszintjét, mint maga a vasbevitel! Várandósság alatt például kíméletesebb és hatékonyabb megoldás a vas pótlására, ráadásul csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat is, védi a magzatot, hozzájárul az egészséges fejlődéshez.
Erős antioxidáns, betegségmegelőző hatású
A laktoferrin megköti azokat a szervezetben elszaporodó káros szabadgyököket, amelyek különféle gyulladásokat, betegségeket okoznak. A szervezet néhány antioxidánst képes önmaga is előállítani, azonban szükséges kívülről is pótolni a hiányzó mennyiséget. Erre tökéletesen alkalmas a laktoferrin, amely természetes forrású, erős antioxidáns.
A laktoferrin segíti a csontok növekedését és fokozza azok sűrűségét. Hozzájárul ahhoz, hogy a csontozat képes legyen az ásványi anyagok, főként a kalcium minél hatékonyabb megkötésére, tárolására. Az ízületek egészségére is kihat: serkenti a porcképződést, megakadályozza a leépülést, az ízületi fájdalom kialakulását, illetve jelentős mértékben csökkenti a már kialakult gyulladásokat.