A csipkebogyó teát nem szoktuk minden nap fogyasztani. A legtöbbünk számára onnan lehet ismerős, amikor gyerekkorunkban meg voltunk fázva, és a nagymamánk csipkebogyó teát adott nekünk, amitől nagyon hamar jobban is lettünk. De vajon mi lehet a titka, és mi köze van a rózsához a csipkebogyónak? És vajon, ha ilyen hamar jól leszünk tőle, miért nem fogyasztjuk akkor is, amikor egészségesek vagyunk?

Nem csupán azért érdemes fogyasztani, mert rengeteg benne a C-vitamin, de azért az sem mellékes, hogy három szem csipkebogyóban pont annyi van belőle, mint egy egész narancsban. A csipkebogyó segít csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet, és abban is a segítségünkre van, hogy minél kevesebb eséllyel jelentkezzen a stroke vagy a szívroham.

Ezért igyál minden nap csipkebogyó teát

1. A csipkebogyó tea nem csak enyhíti a felsőlégúti tüneteket, így a köhögést, a torokfájást, a nehézlégzést és az orrfolyást, de ha minden nap fogyasztunk belőle egy csészével, akkor ha meg is fázunk, az sokkal enyhébb lefolyású lesz és rövidebb ideig fog tartani.

2. Nem mindig a méret a lényeg, hiszen három szem csipkebogyó több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. A csipkebogyó ráadásul nem csak egészséges, de igazán finom édes, sőt, egy kicsit pikáns íze is van mindemellett. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy ne csak akkor igyunk csipkebogyó teát, amikor betegek vagyunk, hanem vértezzük fel magunkat vele előre, és hagyjuk, hogy a maga természetes módján megerősítse az immunrendszerünket.

3. A csipkebogyóban bőségesen van A-, B1-, B2-, és K-vitamin, de legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin. Ezen kívül szabályozza a vérnyomást, valamint elősegíti az emésztést, és nagyon jó hatással van a szív egészségére, illetve az általános egészségi állapotunkra.

4. Ha azt szeretnénk, hogy az immunrendszerünk jól működjön, fogyasszuk gyakran, nem csak teakánt, hanem akár lekvárként, szörpként, mártásként, vagy borként, sőt, még levest is készíthetünk belőle.

5. A csipkebogyó teával az ízületi fájdalmakat is enyhíteni tudjuk, ráadásul ha rendszeresen fogyasztjuk, visszanyerhetjük az ízületek mozgékonyságát.

6. A csipkebogyó tea segítségével küzdhetünk a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívroham és a stroke ellen. A csipkebogyóban található C-vitamin a vas felszívódását is segíti, így a vérszegénységben szenvedők számára is kifejezetten jó a fogyasztása.

7. Ha evés előtt iszunk csipkebogyó teát, azzal felkészíthetjük a gyomrot az emésztésre. Hatására a tápanyagok is jobban felszívódhatnak. A csipkebogyó teát azoknak is érdemes fogyasztani, akik gyomorfekélytől szenvednek, vagy akiknek érzékenyebb a gyomra.

8. A csipkebogyóban lévő antioxidánsok a bőrünkre is jó hatással vannak, így küzdhetünk vele az öregedés ellen is. Ha a kihűlt teával áttörölgethetjük az arcbőrünket, az tonizálja és frissíti a bőrt.

Így készíts otthon csipkebogyó teát

A csipkebogyó a rózsafélék áltermése. Így a rózsában nem csak gyönyörködhetünk, hanem a csipkebogyónak köszönhetően kiváló teát, lekvárt, likőrt, sőt, csodálatos dekorációt is nyerhetünk..

A csipkebogyó megtisztítása nem gyors folyamat, és ahogyan a lecsóra és a kovászos uborkára, úgy a csipkebogyó feldolgozására is számtalan házi módszer létezik, és természetesen mindenki meg van róla győződve, hogy a sajátja a világon a legjobb. A mi módszerünk szerint először vágjuk félbe a csipkebogyót, majd távolítsuk el a szőrös magbelet és a magokat.

Ezután öblítsük le hideg vízzel, majd egy rétegben szétterítve szárítsuk meg. A szárításhoz használhatunk aszaló berendezést, vagy a legkisebb fokozatra állított sütőt. A megszárított csipkebogyót tegyük jól zárható edénybe, és tároljuk sötét és hűvös helyen.

Ha lekvárt szeretnénk készíteni belőle, ügyeljünk rá, hogy mivel a gyümölcsben sok pektin van, a törésnél főzővizet kell hozzá adni, hogy hígabb legyen, és később passzírozni tudjuk. 1 kg csipkebogyóból 0,6 kg lekvárra számíthatunk.

Amikor csipkebogyó teát fogyasztunk, ügyeljünk rá, hogy ne forró vízbe tegyük, hanem langyosba, mivel 50 Celsius-fok felett elveszíti a C-vitamin tartalmát.